יום שלישי, 21 ביוני 2011

חדשנות ברמת הפירמה: הזדמנות אבל גם איום

אני אתחיל במענה לתגובות לפוסט הקודם.

אלכס הציע תשובות נוספות לשאלה למחשבה, ותיקן טעות הקלדה שלי. תודה. ההערות אומצו. אלכס גם העיר שלא ברור לו מדוע חדשנות טכנולוגית לא יכולה לקרות ללא השפעתם של כוחות חברתיים. כדוגמה, הוא מצביע על העובדה שחידושים ישראליים רבים, לדוגמה צבאיים, מיוצאים לחו"ל. אני מבין את אי ההבנה, והיא תוצאה של העובדה שאני מגיש לכם תמצית של הפרק, ולא את כולו. הכוונה שלי הייתה שאם נבחן, לדוגמה, את הצלחת היצוא הבטחוני של ישראל, הצלחה זו היא תוצאה, בין השאר, של המצב הבטחוני בישראל, ושל התפיסה של מדינות אחרות את עוצמתה הצבאית של ישראל. יתרה מזו, ישנם כוחות פוליטיים וחברתיים חשובים שמעודדים צריכה של המוצרים הצבאיים האלו. אילו כוחות אלו לא היו פועלים, יתכן שהשוק למוצרים הבטחוניים האלו היה מצטמצם משמעותית.

הילה שאלה לגבי התיאוריה של רוג'רס ומדוע היא לא הוזכרה עדין. את צודקת. מודלים שונים שקשורים לדיפוזיה של חדשנות יטופלו ביחידה 7, אבל ייתכן שכדאי כבר להזכיר את המודל ביחידה 2.

בימים אלו סיימתי את הכתיבה של פרק ביחידה 1 שעסק בחדשנות מנקודת המבט של הפירמה הבודדת. המטרה של הפרק היא, שוב, לפרוש בפני הקוראים את המורכבות של החדשנות, ולסייג מעט את ה"הייפ" סביב חדשנות. בראשית הפרק נתקלים הקוראים בשתי פירמות שצריכות לקבל את ההחלטה האם לחדש או לא. אלו יצרניות רכב בשוק מאד מלאכותי, שעומדות בפני דילמת אסיר קלאסית: אם אחת מהן תשקיע בחידוש ספציפי, היא תשפר את מכירותיה על חשבון היצרנית המתחרה, אך אם שתיהן ישקיעו בחידוש, לא ישתנה מעמדן היחסי, המכירות לא ישתנו, ומלבד העובדה שהן השקיעו מיליוני דולרים בחידוש, מצבן ישאר ללא שינוי. דוגמה זו ממחישה לתלמידים את העובדה שעבור פירמות בודדות, הצורך לחדש הוא צורך תחרותי, ושללא תחרות הלחץ להשקיע בחידוש הוא נמוך. לעומת זאת, בסביבה תחרותית אין לפירמות ברירה אלא לחדש כדי לשמור על מעמדן. תודותי לד"ר ישי מעוז על הסיוע בבניית הדוגמה וחידוד הטיעון.

בהמשך הפרק התלמידים פוגשים את דילמת החדשנות מכיוון אחר, דרך סיפורן של שלוש פירמות. אחת מהפירמות היא חברת EMI (חברת המוזיקה הידועה) שהמציאה את הסורק הטומוגרפי הממוחשב, אך לא הצליחה לגרוף רווחים משמעותיים מהמצאה זו ששינתה את פני הרפואה המודרנית (אם כי הממציא כן זכה בפרס נובל...). הרווחים הלכו לפירמות אחרות, וכמובן לחולים שזכו לרפואה טובה יותר. הסיפור השני הוא סיפור ההצלחה העסקית של המחשבים האישיים של חברת י.ב.מ בשנות ה-80, הצלחה שלא התבססה על חידושים טכנולוגיים אלא על שימוש בטכנולוגיות קיימות, והעתקה של המצאות של חברות אחרות. הסיפור השלישי הוא סיפור ההצלחה של ממציאת הממתיק המלאכותי אספרטיים, שהצליחה להשיג רווחים עצומים על ידי שילוב של פטנט, סודות מסחריים ושיווק נכון. הלקח משלושת הסיפורים האלו הוא שרווחים מחידוש מגיעים לאו דווקא לפירמה המחדשת, אלא פעמים גם לחברות המחקות את החידוש, למתחרות, וללקוחות.

בשלב זה אני עובר לכתיבת תיאור קצר של החדשנות בישראל, "מדינת הסטארט אפ". ברוח הפרק עד כה, המטרה שלי היא להתגבר על ההייפ ולתת לקוראים תמונה מדויקת יותר של חדשנות בישראל. נכון לעכשיו, המקורות שלי הם:

1) נתונים השוואתיים של אינדקס החדשנות הגלובאלי מ-INSEAD
2) דו"ח ישראל 2028 של מוסד נאמן
3) זוג מאמרים של חוקרים ישראליים: Lach, Shiff, and Trajtenberg, 2008; Halevi-Davidov and Tishler, 2008
4) דו"ח בנק ישראל

אם יש לכם הצעות למקורות נוספים, אשמח לשמוע. אני מקווה להתחיל את הכתיבה בימים הקרובים.

לסיום, חוקרי החדשנות ביניכם עשויים להתעניין ב-CFP המסקרן הזה שנשלח על ידי פרופ' דב תאני. 

עד כאן להפעם. כרגיל, אשמח לשאלות, תגובות והצעות.

יום שבת, 4 ביוני 2011

התרומה הכלכלית של חדשנות

לפני שאציג את הנושא של הפוסט הזה, אני רוצה להתייחס לתגובות שקיבלתי לפוסט הקודם.
ההצעות של שיזף, צביה והילה היו מצוינות. ההצעה של שיזף היתה המפתיעה ביותר: ייבוש החולה. מאד ישראלי, מאד לא "היי טק", ועיון בחומר המקוון על הנושא היה מרתק. את הנושא של טכנולוגיית למידה אני מכיר היטב, ונושא המיקרו-מימון הוא נושא מעולה, אם כי הביקורת עליו היא יחסית חדשה. אני בטוח שאציג את הנושא בקורס, אך אני לא בטוח שהוא בשל להצגה כנושא שנוי במחלוקת.
ספי אלכס ודורית שאלו שאלות כלליות יותר שעל כולן תתקבל תשובה עד סוף היחידה השנייה. אני אגדיר למה אני מתכוון כשאני אומר חדשנות, אסביר מדוע נושא היזמות (סטארט-אפים) הוא נושא שאני לא אטפל בו לעומק, ועל הנושא שדורית העלתה לגבי פער כלכלי/חברתי אני אדבר בפוסט של היום.
תודה לכל המגיבים, וגם לאלו שהעבירו את הקישור לבלוג לאחרים. סטטיסטיקת הצפיות של הבלוג היא יפה ומעודדת.

הפוסט של היום עוסק במבוא ליחידה, ובפרק הראשון של היחידה הראשונה. סיימתי טיוטה ראשונה של שליש ראשון זה של היחידה, והוא מוכן למשוב מכם.

היחידה נפתחת במבוא שנקרא "איך הפכה מדינת ישראל ל"מדינת סטארט אפ"? עיבדתי ראיון לניו יורק טיימס עם דן סניור, אחד ממחברי הספר הידוע Start Up Nation. מי שמכיר את הספר לא יופתע שגם הראיון הוא מאד חיובי ומתלהב. בסוף הראיון התלמידים נשאלים שאלות על הראיון: אי דיוקים, שגיאות, ואפילו האם מדינת ישראל שהם מכירים היא עדין מובילה בקנה מידה בינלאומי בתחום של טכנולוגיה וחדשנות (הרי גם ב-2020 הקורס הזה עדין יהיה פעיל...). אני מסביר לקוראים שהמטרה של היחידה היא לתת להם כלים לנתח טענות כמו הטענות של דן סניור, ושכלים אלו ישמשו אותם הן לבחינה של טענות בעד ונגד אימוץ חידושים בארגונים שלהם, הן לליבון הסוגיה של חדשנות בהקשרים רחבים יותר של החברה (חינוך, בטחון, בריאות, וכו'). לסיום, אני נותן שאלה למחשבה על מקרה "מהכותרות" שעוסק בהשקעה בחדשנות בתחום מרכזי (בטחון, רפואה, חינוך), ומבקש מהם לחשוב על שאלות שיש לבחון לפני שמאמצים חידוש כזה. למי שמעוניין בשאלה עצמה, אני אדביק אותה ואת התשובה בסוף הפוסט.

אחרי המבוא, אנו צוללים לנושא של "התרומה הכלכלית של חדשנות". פרק זה של היחידה הראשונה עוסק בקשר בין חדשנות לבין נושאים כמו צמיחה, תעסוקה, ותחרותיות. הפרק הזה נשען בעיקר על ספרות כלכלית שחקרה את התחום, והאתגר שלי הוא לספק לקוראים רקע מספיק כדי להבין את הנושא, בלי לגלוש לנושאים כלכליים שאינם נדרשים בקורס. כיוון שהרוב המוחלט של הקורס מתמקד בקבלת החלטות ברמת הפירמה או הארגון, נושאי ה"מאקרו" שקשורים לחדשנות הם רק נושאי רקע. מצד שני, חשוב לי שכבר בשלב זה הקוראים יתחילו לחשוב באופן ביקורתי על הנושא של תרומת החדשנות.חוץ מזה, כמעט כל ספר לימוד על חדשנות מתחיל בנושא הזה...  אני מקווה שהגרסה שלנו תהיה פחות פשטנית מהאופן שבו לרוב מוצג הנושא.

אחרי הצגת מושג הצמיחה הכלכלית, התלמידים לומדים על המהפכה התעשייתית, ועל המורכבות של הטיעון ההסטורי ש"המצאות כמו מנוע הקיטור ומנפטת הכותנה גרמו למהפכה התעשייתית" והובילו לצמיחה הכלכלית של אנגליה, ומאוחר יותר מערב אירופה. הם לומדים על החידושים הרבים של חברת וודג'ווד ששינתה את שוק מוצרי החרסינה והחרס באנגליה, ועל התגובות של בעלי המלאכה שנושלו מעבודתם (הלודים: Luddites). לאחר מכן, אנו רואים כיצד חידושים בתעשיית הרכב שינו כלכלות שלמות: ארה"ב בראשית המאה ה-20, ויפאן אחרי מלחמת העולם. גם כאן, התלמידים רואים שההסברים הפשטניים ("פורד המציא את פס הייצור ושינה את העולם") מסתירים מורכבויות לא מעטות.

הפרק ממשיך ודן בקשר בין חדשנות לבין תעסוקה. הפעם, הדוגמה היא "פרמיית ההשכלה": אותה פרמיה שיש לעובדים משכילים בעולם תעסוקתי שמאופיין בחדשנות. פרמיית ההשכלה מודגמת על ידי נתוני OECD על ההבדל בהכנסה בין בעלי תואר אקדמי לבעלי לחסרי תואר אקדמי (ההבדל הממוצע הוא $36K לעומת $53K, ובישראל הפער אף גדול יותר: מעל-50%).

אנו מסכמים את הפרק ואומרים שהקשר בין חדשנות לכלכלה הוא דו כיווני, ושחדשנות טכנולוגית לא יכולה להצליח ללא שינויים חברתיים, פוליטיים וארגוניים שמאפשרים לנצל את הטכנולוגיות, ושאותם כוחות חברתיים מושפעים, בתורם, מגורמים כמו צמיחה כלכלית ותעסוקה.

הפרק הבא של היחידה יעסוק בחדשנות ברמת הפירמה, וכותרתו כרגע היא "חדשנות ברמת הפירמה: הזדמנות ואיום", אבל הוא רק בשלבי כתיבה ראשונים.

אשמח לתגובות, שאלות והצעות על החלק הראשון. להלן אני גם מדביק את טיוטת השאלה הראשונה לחשיבה, ואת טיוטת "התשובה בסוף היחידה" לאותה שאלה.

_________________


שאלה 1:
חישבו על נושא שהיה בכותרות לאחרונה ושעסק בסוגיה של חדשנות באחד מהתחומים הבאים:
  • שימוש במחשבים ו/או טכנולוגיות במערכת החינוך
  • השקעה במערכת טכנולוגית יקרה במערכת הבטחון (מערכת הגנה או מערכת תקיפה)
  • הכנסה של תרופה חדשה או טיפול חדשני לסל התרופות והטיפולים הממומנים על ידי המדינה
אלו שאלות יש לדעתכם לברר לפני שמתקבלת ההחלטה על הנושא?
(בגרסה המקוונת כל אחת מהדוגמאות תהיה מקושרת לדוגמה מן העיתונות המקוונת)

תשובה 1

ניתן לחשוב על שאלות רבות ומגוונות לגבי כל אחד מהנושאים. כמה מהשאלות הנפוצות הן:
1)    האם ניתן לפתור את אותה בעיה באמצעים טכנולוגיים אחרים?
2)    האם ניתן לפתור את אותה בעיה באמצעים שאינם טכנולוגיים?
3)    מה היא העלות של החידוש? במקרה של חידוש שיש לו הן עלות רכישה והן עלות אחזקה, מהי עלות האחזקה השנתית? מה יהיו העלויות עוד שנה? עוד שנתיים? עוד מספר שנים?
4)    מה אורך החיים של החידוש הזה? מתי אנו צופים שהוא יהפוך למיושן?
5)    מה הסיכויים שהחידוש לא יממש את הציפיות ממנו?
6)    האם רכישת החידוש מחייבת הסתמכות על גורמים נוספים לאחזקה ו/או תיקון? אם כן, מה יקרה אם אותם גופים יעלמו מהשטח?
7)    האם רכישת החידוש מחייבת השקעות נוספות בהדרכה? הכשרה? תשתיות? כח אדם?
8)    בהנחה שהתקציב הוא סופי ומוגבל, על חשבון מה תבוא ההשקעה בחידוש?
9)    האם יש גופים שכבר משתמשים בחידוש? מה משך הנסיון שלהם? ממה הם מרוצים, וממה הם לא מרוצים?
10)האם החידוש מוצג באופן מאוזן, או האם הוא מוצג כחידוש חסר תקדים שכמוהו לא נראה מעולם?