יום ראשון, 30 באוקטובר 2011

מושגי יסוד בניהול טכנולוגיה וחדשנות

ראשית, תזכורת שנותרו עוד 10 ימים להגיש מאמרים ופוסטרים לכנס צ'ייס לחקר חדשנות וטכנולוגיות למידה.

בשבועות האחרונים אני עובד על יחידה 2 של הקורס, ובעיקר על הפרק הראשון: מושגי יסוד בניהול טכנולוגיה וחדשנות. המטרה של הפרק הזה היא, על פניה, לא מהדברים שתלמידים אוהבים במיוחד: הגדרות. אם ביחידה הראשונה דנו בנושא החדשנות וניהול החדשנות ללא הגדרות מדויקות, ובאופן כללי, כעת אין מפלט אלא למקד את הדיון. בחרתי לנסות ולהשיג את המטרה הזו על ידי שפה ידידותית אך מדויקת, ושימוש בדוגמאות רבות. הפרק פותח ומסביר ש:


"ניהול טכנולוגיה וחדשנות הוא תחום ידע רחב, שגבולותיו אינם ברורים ולעיתים אף שנויים במחלוקת. בקורס אנו מגדירים חדשנות כתהליך ארגוני שמטרתו לשפר את הישגיו של הארגון על ידי תרגום של רעיונות למוצרים, לשירותים או לשינויים ארגוניים. לפיכך, ניהול חדשנות היא תורה ניהולית העוסקת בקבלת ההחלטות ובפעולות הנדרשות ממנהלים כדי להשיג חדשנות שתשפר את ביצועי הארגון באופן מיטבי. כיוון שרבים מהחידושים שבהם עוסקים מנהלים קשורים לטכנולוגיה, מקובל לדבר על ניהול של "טכנולוגיה וחדשנות". בקורס אנו נתייחס לעיתים באופן נפרד לנושאים כמו טכנולוגיות מידע, חדשנות טכנולוגית, או שימושים חדשניים בטכנולוגיה, אך הדיון בכל הנושאים הקשורים לטכנולוגיה יתרחש תחת המטרייה הרחבה של ניהול חדשנות."

הפרק ממשיך להגדיר את ההקשר הארגוני ומסביר ש" קורס זה מתמקד בצרכים של מקבלי החלטות בארגונים עתירי ידע", ומגדיר מהם ארגונים עתירי ידע. אחרי שאלה שבוחנת את את הבנת שני המושגים האלו, התלמידים פוגשים שורה של תת פרקים קצרים שכותרתם היא "חדשנות היא לא...". אני לא בטוח שהכותרת הזו תישאר (למי שיש רעיון אחר, שיציע), אבל מטרת תת הפרקים היא להציג מושגים קרובים לחדשנות, אבל עדיין שונים, ולדון בהם בקצרה. התלמידים לומדים ש:
  1. חדשנות היא לא רק המצאות
  2. חדשנות היא לא רק טכנולוגיה
  3. חדשנות היא לא יזמות
  4. חדשנות היא לא רק יצירתיות
  5. חדשנות היא לא רק פטנטים
 עד כאן הם לומדים על המושגים באדום, בליווי דוגמאות המבהירות את ההבדל בין חדשנות לבין המושג. לבסוף הם גם לומדים ש"חדשנות היא לא תהליך לינארי". בשלב זה, אני בטוח שהתלמידים זקוקים לאיזושהי פעילות סיכום שתאפשר להם "לשחק" עם כל המושגים ולבחון את ההבנה שלהם. אני התלבטתי זמן רב, ובחרתי להציג להם, שוב, סיפור היסטורי על חדשנות, שיאפשר לי להציג בפני התלמידים שאלות שיחייבו אותם להתמודד עם המושגים והדקויות שלהם. הסיפור שבחרתי הוא סיפור "המצאת הנורה החשמלית על ידי אדיסון". הרי אין סיפור יותר קלאסי ממנו (האם זו אחת הסיבות שציור של מנורה מסמל רעיון חדש?). בנוסף, סיפורו של אדיסון (אני נעזר רבות במאמר של Hargadon & Douglas משנת 2001) עשיר בדוגמאות רבות לחשיבות של המרכיבים הרבים שיש לקחת בחשבון כאשר מנהלים פרויקט חדשני. כמובן שההיסטוריה מתארת את אדיסון ומפעלו להטמעת התאורה החשמלית באופן מורכב בהרבה מהדימוי שיש לסיפור זה בקהל הרחב, כך שזו הזדמנות טובה נוספת לשבור מיתוסים ולהציב את התלמידים בפני המציאות המורכבת של חדשנות שבדיעבד נראית מובנת מאליה. יש מקורות רבים ומרתקים על סיפורו של אדיסון, ואני לא אשכח תערוכה מרתקת במוזיאון הלאומי להיסטוריה אמריקאית בוושינגטון, עם המנורות, חוטי הלהט, העיצובים השונים ועוד.

עד כאן להפעם, ותודה מראש על המשובים, העצות, וההערות הבונות.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה